Sailboa Historie

De Sailboa werd in 1899 gebouwd door scheepswerf ‘Boot’ in Delft als éénmast Zeeuwse zeilklipper. Het ijzeren, geklonken schip met een lengte van 28 m, een breedte van 5.75 m en een diepgang van 1 m werd gebouwd voor 7.000 gulden, wat een enorm bedrag was voor die tijd.

Tot eind jaren zeventig functioneerde zij als vrachtschip en tot 1953 werd er alleen met zeilen gevaren. Het schip behoorde aan een schipper, wiens 11 kinderen allemaal in de roef geboren zijn en die op alle tochten meevoeren. Dat het een binnenvaartschip was, weerhield de schipper er niet van om de (kortste) route over zee te zeilen, om de vracht naar Belgie te vervoeren.

In 1953 werd er een luchtgekoelde Deutzmotor geplaatst, waarna het vrachtschip een tijdlang op motor en zeilen voer: de verzekering eiste in die tijd dat er altijd zeilen aanwezig waren, omdat dat als degelijker en betrouwbaarder werd gezien dan een motor.

Eind jaren zeventig werd het schip gekocht door een kunstenaar, die er tot aan zijn dood eind jaren negentig op gewerkt, gewoond en geëxposeerd heeft. Het schip werd begin 2000 van de sloop gered door Drijfgoed, de eigenaar van restaurant de Lizboa. Het was inmiddels behoorlijk toegetakeld.

partyschip Sailboa tijdens de film Deuce Bigalo

De verbouwing startte in 2004, in eerste instantie voor de Hollywoodfilm “Deuce Bigalo male Gigolo”. In deze (overigens succesvolle!) film was het schip genaamd “Pimp of da sea” en was de romp paars geschilderd met oranje vlammen. Ze was de woning van de hoofdrolspeler en er was een compleet bordeel op gebouwd.

Toen deze rol was uitgespeeld is het schip grondig verbouwd en gerestaureerd door Drijfgoed, met als doel er een passagiersschip voor 120 personen van te maken en toch zoveel mogelijk oude details te behouden. De kruiplijn is 3 meter, zodat het schip onder veel bruggen door kan en dus een groot vaargebied heeft.

Vanaf Sail 2005 (augustus 2005) heeft het schip haar huidige identiteit als motorklipper en feestboot.

De Sailboa voldoet geheel aan de huidige eisen van passagiersschip en vaart onder goedkeuring van de scheepsvaartinspectie.